Gdy technologia spotyka się z pięknem

Nowoczesne technologie i piękno to niewątpliwie trudny, choć możliwy do zaaranżowania mariaż. Dowodem na to, że ta niełatwa sztuka może się nie tylko udać, ale i przynieść zachwycające efekty jest poznańskie Data Center Centrum Badań Technologii Informatycznych Beyond.pl, które – mimo konkurencji na najwyższym poziomie – zdobyło pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie „Fasada Roku 2016” organizowanym przez markę Baumit.

Niezwykły – w pełnym tego słowa znaczeniu – projekt Centrum powstał we współpracy pracowni ELD Poland Sp. z.o.o. oraz inwestora, firmy Beyond.pl Sp. z o.o. Ich wizja została urzeczywistniona przez firmę Budimex S.A. w ciągu zaledwie dwunastu miesięcy zasadniczej budowy obiektu, po której nastąpiła faza testów i tzw. rozruchu, w efekcie czego obiekt został oddany do eksploatacji w połowie 2016 roku.

Nie udałoby się tego jednak dokonać w tak krótkim czasie, gdyby nie rzetelne, przebiegające nieprzerwanie od 2012 do końca 2014 roku prace projektowe oraz wnikliwe podejście całego zespołu stojącego za tą realizacją, jak również pragmatyzm samego inwestora odnośnie kwestii przeprowadzenia znaczącej liczby wstępnych analiz, koncepcji i określenia czasu niezbędnego na opracowanie dokumentacji technicznej. Efektem tego było wyłonienie rozwiązań, które umożliwiły sprawne i w pełni zgodne z wcześniejszymi ustaleniami przeprowadzenie robót budowlanych.

fasada roku 2016 - budynek niemieszkalny
Centrum Badań Technologii Informatycznych BEYOND.PL w Poznaniu
„Fasada Roku 2016” w kategorii „budynek niemieszkalny”
Fot. fasadaroku.pl

Wymagania nie tolerujące błędów
Jest to tym bardziej znaczący sukces, że Centrum Badań Technologii Informatycznych Beyond.pl jest obiektem niezwykle skomplikowanym, w którego funkcjonowanie wpisane są najnowocześniejsze technologie i precyzyjne, nie tolerujące błędów wymagania. Za tym faktem przemawiają zresztą same liczby, które przywołuje dyrektor zarządzający ELD Poland Sp. z.o.o. Waldemar Wiśniewski. – O stopniu skomplikowania tego obiektu niech świadczy fakt, że wartość inwestycji, czyli 130 mln złotych, odnosi się zaledwie do 13 600 m2 jego powierzchni całkowitej – podkreśla.

Na czym jednak polega niezwykłość tej realizacji, którą doceniło jury prestiżowego konkursu przyznając jej twórcom pierwsze miejsce w kategorii „budynek niemieszkalny”? Centrum Badań Technologii Informatycznych Beyond.pl zlokalizowane przy ulicy Dziadoszańskiej w Poznaniu, to nie tylko serwerownia. W przeciwieństwie do przeciętnego obiektu będącego środowiskiem pracy serwerów – często mieszczącego się w zaadaptowanych poprzemysłowych halach zlokalizowanych na peryferiach miast i na terenach niezabudowanych – zwycięzca konkursu „Fasada Roku 2016” to budynek, który został zaprojektowany specjalnie do tego celu. To w połączeniu z nowoczesną, wysoce estetyczną i przy tym w pełni funkcjonalną formą sprawia, że owa wyjątkowość, jaka cechuje Data Center Beyond.pl, nabiera pełnego znaczenia.

Tym, co najbardziej urzekło jurorów w poznańskim obiekcie stanowiącym – tak pod względem architektonicznym, jak i w kwestii wykorzystywanych rozwiązań technologicznych – jedno z najnowocześniejszych w skali europejskiej i światowej centrów tego typu, okazała się „spójność formy i funkcji konsekwentnie komunikowanej poprzez użyte materiały”. Jest to wyróżnienie tym większe, że jego uzasadnienie w pełni pokrywa się z założeniami projektowymi obiektu, co stanowi dowód na to, że zamysł inwestora i projektantów został zrealizowany w stu procentach.

Funkcjonalność i estetyka
– Nadrzędnym założeniem było osiągnięcie niezawodności działania Centrum przy jednoczesnym wysokim poziomie jego funkcjonalności, bezpieczeństwa i dbałości o wyraz architektoniczny, wyróżniający go na tle innych obiektów o podobnym charakterze – wyjaśnia dyrektor zarządzający ELD Poland Sp. z.o.o.

O unikatowości Centrum Badań Technologii Informatycznych Beyond.pl świadczy również jego specyfika. By zasłużyć na miano najbardziej energooszczędnego i jedynego certyfikowanego przez American National Standards Institute Data Center w tej części Europy, spełnienie wyśrubowanych standardów i wymagań technicznych oraz technologicznych od początku stanowiło kwestię nadrzędną dla jego projektantów, o czym opowiada Waldemar Wiśniewski. – Był to wyjątkowy projekt z uwagi na ilość i złożoność procesów, których koordynację musieliśmy zapewnić. Owa wyjątkowość wynikała także z zastosowania unikatowych rozwiązań technicznych i funkcjonalnych – tłumaczy.

Wspomniane standardy zaowocowały powstaniem kompleksu składającego się z dwóch powiązanych ze sobą funkcjonalnie budynków – biurowego oraz właściwej serwerowni zdolnej pomieścić do 100 tys. serwerów z własnymi rezerwowymi siłowniami o łącznej mocy 14 MW oraz częścią logistyczno-montażową i centrum operacyjnym nadzorującym pracę całego obiektu. Budynki skomunikowane są ze sobą dwoma nadwieszonymi łącznikami oraz podziemnym tunelem. Ze względu na charakter działalności Centrum wymagającej wysokiego poziomu bezpieczeństwa i ochrony przechowywanych danych – projektanci zadbali o takie elementy, jak podwójne, kilkumetrowej wysokości ogrodzenie z betonu, setki kamer i punktów kontroli dostępu oraz wartownia z magazynem broni.

Centrum Badań Technologii Informatycznych BEYOND.PL w Poznaniu – „Fasada Roku 2016”

Futurystyczna forma dyktowana względami bezpieczeństwa
To pełne ultranowoczesnych technologii wnętrze zostało zamknięte w prostopadłościennych, futurystycznych bryłach. Na wygląd i ukształtowanie kurtynowych elewacji utrzymanych w odcieniach szarości i czerni wpływ miał wzgląd pragmatyczny – pokrywa je siatka perforowana będąca pierwszym elementem ochrony przed zewnętrznym polem elektromagnetycznym. Z uwagi na zastosowanie fasady kurtynowej konieczne było zastosowanie specjalistycznego materiału wykończeniowego. – Zastosowaliśmy tynki Baumit NanoporTop o podwyższonej odporności na działanie wody i zabrudzenia. Wykorzystanie najlepszego i sprawdzonego na rynku materiału zostało zdeterminowane przez miejsce o ograniczonym dostępie – wyjaśnia dyrektor zarządzający ELD Poland Sp. z.o.o. i dodaje – Produkty firmy Baumit były również wykorzystywane przy naszych wcześniejszych realizacjach ze względu na ich parametry techniczne, jak również możliwość prowadzenia rzeczowych, wyczerpujących konsultacji z działem technicznym firmy.

W budynku, jako centrum innowacji i nowoczesnych technologii, z inicjatywy inwestora, zadbano nawet o wydzielenie niezależnej trasy wycieczkowej, która została zaprojektowana tak, by w żaden sposób nie stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa przechowywanych danych, jak również przebiegu pracy zatrudnionych w Beyond.pl Data Center specjalistów.

Dodanie do tego atrakcyjnej oprawy w postaci wyrazistej, podkreślającej nowoczesność tej realizacji architektury, która zarazem spójnie wpisywałaby się w otoczenie, stanowiło więc nie lada wyzwanie. – Poza kwestiami technicznymi, które były niewątpliwym priorytetem, staraliśmy się w tym projekcie być konsekwentni w poszukiwaniu atrakcyjnej, a zarazem oryginalnej, dedykowanej im formy architektonicznej, podkreślającej wyjątkowy charakter obiektu. Samo założenie ze względu na swoją lokalizację stanowi także wstęp do estetycznej zmiany przemysłowego wizerunku kwartału miasta – podsumowuje Waldemar Wiśniewski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *