Po co nam lodówka? By przechowywać w niej sery, mięso, warzywa, jogurty, owoce i wczorajszy obiad. To także idealne miejsce dla niektórych elementów garderoby, kosmetyków czy sztućców. Zimna temperatura wewnątrz lodówki czyni z niej niezastąpione urządzenie wielofunkcyjne, idealne do przechowywania nie tylko jedzenia. Przedstawiamy kilka wcieleń Twojej lodówki, o których nie miałeś pojęcia.
Schowek królowej piękności
Lodówka to idealne miejsce do przechowywania przedmiotów niezbędnych w każdym domowym salonie kosmetycznym. Dobrze jest trzymać na jej półkach lakiery do paznokci, których największym wrogiem jest wysoka temperatura. Chłodziarka doskonale nadaje się także do przechowywania kremów. Zmrożone są doskonałym okładem dla zmęczonej skóry, dodatkowo czyniąc ją jędrną i elastyczną. Podobną funkcję pełnić mogą włożone do lodówki… łyżki! Odpowiednio schłodzone mogą służyć jako okład na zapuchnięte oczy.
Skrytka ogrodnika
Każdy właściciel działki, ogródka czy balkonu wie o tym, że kwiaty piękniej kwitną, jeśli przed wsadzeniem ich w ziemię włożymy ich cebulki do lodówki. Tulipany, krokusy czy narcyzy będą cieszyły nasze oczy dłużej, jeśli ich pędy będziemy chłodzić przez 12 do 16 tygodni przed posadzeniem.
Sejf prawdziwego romantyka
Romantyczna kolacja, kąpiel z bąbelkami czy po prostu miły wieczór we dwoje – te chwile będą jeszcze piękniejsze, gdy spędzimy je w blasku świec. Te będą dłużej się paliły, jeśli uprzednio włożymy je do lodówki, bowiem odpowiednio schłodzony wosk wolniej topnieje.
Kącik elegantki
Lodówka to także idealne miejsce do trzymania… rajstop. Zimne powietrze w jej wnętrzu sprawia, że ich nylonowe włókna są trwalsze i bardziej elastyczne, dzięki czemu ryzyko pojawienia się oczek jest znacznie mniejsze.
Domowa apteczka
Wiele spośród leków nie traci swoich wartości leczniczych, gdy włożymy je do lodówki. Te, które na opakowaniu czy ulotce zapisaną mają informacje, że wymagają niskiej temperatury, umieścić powinniśmy więc na półkach naszej chłodziarki. Warto jednak pamiętać, by trzymać je z dala od produktów spożywczych.
Urządzenie, które sprosta wyzwaniu
Producenci sprzętów AGD wychodzą naprzeciw oczekiwaniom użytkowników, którzy znajdują coraz więcej zastosowań dla swoich lodówek. Wyposażają je w technologie, które pozwolą przechować zarówno produkty spożywcze, jak i wszystko to, co choć nie nadaje się do jedzenia, powinno być przechowywane w niskiej temperaturze. Strefa Coolselect Plus™ w lodówkach marki Samsung, to możliwość sterowania temperaturą w zależności od potrzeb. Dostępne są w niej cztery możliwe tryby: mrożenia (od -23 do -17 stopni Celsjusza), lekkiego mrożenia (-5 stopni), chill (-1 stopień) oraz zamiany zamrażalnika w kolejną komorę chłodziarki (2 stopnie), dzięki czemu możemy przechowywać nawet najbardziej niekonwencjonalne przedmioty w odpowiedniej dla nich temperaturze. Aby mieć pewność, że nie zabraknie nam miejsca na rajstopy, lakiery i kremy warto kupić lodówkę w której zastosowano technologię Space Max, gwarantującą do 50 l większą pojemność przy zachowaniu standardowych wymiarów zewnętrznych. Ta nowoczesna technologia izolacji ściany w sprzętach Samsung zapewnia nam dodatkową przestrzeń w jej wnętrzu.