Krzesła drewniane czy metalowe? Co wybrać?

Krzesła drewniane czy metalowe? Co wybrać?

Początek roku stanowi dla wielu osób bodziec do zmian w ich życiu. Metamorfozy wiążą się często z potrzebą odświeżenia domowego wnętrza. Obiektem modyfikacji padają zwykle nie tylko kolory ścian, ale także komplety wypoczynkowe i kuchenne siedziska. Krzesła drewniane czy metalowe – które z nich lepiej sprawdzą się we współczesnej kuchni?

Krzesło drewniane – poznaj jego najważniejsze zalety
Przytłaczająca liczba produktów dostępnych w sklepach z wyposażeniem wnętrz wcale nie ułatwia rozważenia tego dylematu. Dlatego też, w dokonaniu racjonalnego wyboru pomiędzy krzesłem drewnianym a metalowym, warto posłużyć się porównaniem argumentów przemawiających „za” każdą z tych możliwości. Oto najważniejsze zalety krzeseł drewnianych:

  • poczucie domowego ciepła i przytulnościkrzesło drewniane, znane ludzkości od tysiącleci, wprowadza do wnętrza wrażenie przytulności i kontaktu z naturą; w porównaniu z krzesłem metalowym, jest również znacznie cieplejsze i milsze w dotyku, co jest odczuwalne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym;
  • łatwe w konserwacji – po latach użytkowania można poddać je samodzielnej obróbce szlifierskiej, oczyścić i pomalować na nowy kolor, trzeba jednak pamiętać, że prace te są dość czasochłonne; praca z drewnem jest na tyle łatwa, że jego renowacji można dokonać w zaciszu domu, bez specjalistycznej wiedzy i wielkich umiejętności; krzesło laminowane dobrze znosi kontakt z kuchnią, w której gromadzi się para wodna;
  • o ponadczasowym stylu – krzesło drewniane, oczywiście pod warunkiem, że stanowi prosty, klasyczny model, będzie pasować do praktycznie każdej aranżacji wnętrza; oprócz kształtu kluczowa jest jeszcze jego kolorystyka i warstwa wykończeniowa (z celowymi przetarciami, matowa, satynowa lub na wysoki połysk); w tym zakresie można poddawać go obróbce i ponownie wykorzystać w odświeżonym po remoncie wnętrzu;
  • szeroki wybór kształtów i kolorów – w sklepach dostępnych jest ogrom możliwości, jeśli chodzi o materiał, kształt i barwę wykończenia; można spotkać krzesła o nogach giętych lub prostych, z tapicerką lub bez, jasne lub ciemne, pomalowane na pastelowe kolory, z modnymi przetarciami i efektem postarzenia, metalizowane – listę opcji można by wymieniać w nieskończoność; asortyment jest tak bogaty, że odpowiednie dla siebie krzesło drewniane znajdą zarówno miłośnicy klasycznego stylu – zwracający uwagę na bukową ramę, harmonijny kształt i neutralny ciemnobrązowy kolor – ale także fani nowoczesnych aranżacji, do których jak ulał pasuje krzesło o opływowej sylwetce i zaokrąglonych brzegach.

Krzesło metalowe – dlaczego warto rozważyć jego wybór?

  • odporne na działanie wilgoci – w salonach otwartych na kuchnię, ale też w przypadku kuchennych wysp i stołów, istnieje spora ekspozycja krzesła na wilgoć powstającą w czasie normalnego gotowania; podczas gdy drewno nie przepada za parą wodną, pęczniejąc pod jej wpływem, metal dobrze znosi kontakt z nią
  • łatwe do utrzymania w czystości – wszelkie krople wody, pary czy zanieczyszczeń, pojawiające się na siedzisku czy nóżkach metalowego krzesła, można bez problemu usunąć; w przeciwieństwie do drewna, krzesło metalowe nie pęcznieje pod wpływem wilgoci, nie pęcznieje też na skutek zmian temperatury, choć nadmiar wody może spowodować pojawienie się korozji na metalu;
  • szeroki wybór kształtów – designerzy chętnie korzystają z możliwości, jakie daje im technologia – metalowa rama zyskuje coraz bardziej fantazyjne i unikalne kształty; krzesła metalowe świetnie nadają się do nowoczesnych loftów oraz minimalistycznych wnętrz.

Podsumowując, zarówno krzesła drewniane, jak również metalowe mają swoje mocne strony, ale też słabe, strony. Nabywając je, warto dopasować zarówno materiał wykonania, jak też stylistykę i kolor do własnych preferencji i całej aranżacji. Nie wolno też zapominać o aspekcie użytkowym – łatwości czyszczenia oraz wygodzie w czasie siedzenia.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.