projekt nowoczesnej kuchni

Podłoga w domowym laboratorium, czyli jak wybrać płytki do kuchni

Dla jednych to miejsce prawie nieodwiedzane, dla innych królestwo, a jeszcze inni przyznają, że to tam odbywają się najlepsze imprezy. Kuchnia, bo o niej mowa, to jedno z pomieszczeń w domu lub mieszkaniu, którego dokładne przemyślenie jest niezwykle istotne dla komfortu korzystania. Wśród kluczowych decyzji do podjęcia jest odpowiedni dobór podłogi. Wiele osób decyduje się na płytki. Czym kierować się przy ich wyborze?

Odporność na zalanie
Poza oczywistymi walorami estetycznymi należy pamiętać o tym, że jest to pomieszczenie robocze, w którym przygotowuje się posiłki. Bez względu na stosowaną dietę każdemu może zdarzyć się rozlanie czegoś, przewrócenie lub zbicie naczynia czy doprowadzenie do wykipienia z garnka. Płytki podłogowe do kuchni muszą zatem być odporne na wilgoć i to w dużych ilościach. Najlepiej, by płyny nie wsiąkały w nie i można byłoby bez większego problemu je usunąć.

Każdy w kuchni może dać plamę
Ta cecha w zasadzie łączy się z poprzednią. Różnego rodzaju substancje stosowane w kuchni mogą znaleźć się niespodziewanie na płytkach. Ważne jest więc to, by po usunięciu nie zostały ślady w postaci plam lub przebarwień, szczególnie spowodowane tłuszczem, sokami (słodkimi, słonymi lub kwaśnymi) czy czerwonym winem. Taka pamiątka, nawet po najbardziej udanym daniu, z czasem raczej nikogo nie będzie cieszyła.

A co jeśli coś spadnie?
Nawet najlepszym zdarzają się potknięcia i dni, w które „wszystko leci z rąk”. Kuchnia jest takim miejscem, w którym takich spadających rzeczy może być więcej i mogą one być bardziej szkodliwe. Nóż, widelec, talerz lub miska, a nawet ciężki garnek z zawartością – wszystkie te przedmioty mogą wyrządzić szkodę na podłodze, a w przypadku płytek mogą to być nie tylko zarysowania, ale także pęknięcia i odpryski. Warto zatem wybierać do tego pomieszczenia płytki z materiałów o większej twardości i wytrzymałości na uderzenia.

Miejsce zgromadzeń
Często zdarza się, że podczas tzw. domówek to właśnie w kuchni gromadzą się ludzie. Goście przychodzą rozmawiać z gospodarzami podczas przygotowywania posiłków czy aby uzupełnić talerze, szklanki lub kieliszki. Domownicy też zaglądają do kuchni i w wielu przypadkach to właśnie tu spożywają swoje posiłki, piją sok lub kawę. Samo gotowanie narzuca przemieszczanie się pomiędzy zlewozmywakiem, lodówką, blatem roboczym i kuchenką lub piekarnikiem i to nawet kilka razy dziennie. Tym samym istotną cechą przy wyborze płytek podłogowych do kuchni jest klasa ścieralności. Określa się ją cyfrą, od 0 do 5. Im wyższa tym produkt nadaje się do pomieszczeń, w których panuje większy ruch. Dla kuchni zatem będzie to co najmniej 3.

Jak widać w pomieszczeniach tak intensywnie użytkowanych i narażonych na wiele różnych czynników jak kuchnia wybór nie powinien ograniczać się wyłącznie do wyglądu czy ceny. Bez względu jednak na kluczowe kryterium wyboru każdy powinien znaleźć odpowiednie dla siebie płytki podłogowe w Salonie Hoff, w którym można znaleźć ponad 2 tysiące modeli przeznaczonych do kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *