Wielu z nas marzy o spędzaniu długich zimowych wieczorów przy cieple kominka. Dźwięk palonego drewna oraz jego specyficzny zapach tworzą niezwykłą, domową atmosferę. Do ogrzewania tego typu potrzebne jest odpowiednie drewno, które wcześniej trzeba starannie przygotować. Sprawdź, jak zrobić to prawidłowo i bezpiecznie!
Wielkimi krokami zbliża się zima. Dla wielu z nas oznacza to odpowiednie przygotowanie zapasów drewna na opał oraz prawidłowe zabezpieczenie go przed zimą. Jednak często przygotowywanie drewna na opał kojarzy się z dużym wysiłkiem, związanym z koniecznością cięcia go na mniejsze kawałki. Posiadając odpowiednie narzędzia, można wykonać to zadanie szybko i przede wszystkim bezpiecznie.
– Pierwszym etapem przygotowania drewna do kominka jest pocięcie go na mniejsze kawałki. Szeroka gama pił i siekier GARDENA daje możliwość wyboru sprzętu odpowiedniego do potrzeb każdego użytkownika. Istotne jest także prawidłowe przechowywanie drewna. Najlepiej, aby było to suche, przewiewne i nasłonecznione miejsce – podkreśla Jarosław Soboń, Ekspert marki GARDENA.
Do prac przydomowych idealnie sprawdzi się siekiera rozłupująca 1600S GARDENA. Przeznaczona jest do rąbania drewna na opał. Dzięki nieprzywierającej powłoce zmniejszającej tarcie głowica lekko wchodzi w drewno. Środek ciężkości znajduje się blisko głowicy, co decyduje o idealnym wyważeniu i rozłożeniu ciężaru siekiery. Takie połączenie umożliwia wykonywanie mocnych, głębokich cięć. Ponadto, siekiera jest bardzo trwała, solidna i idealnie przystosowana do rozłupywania drewna średniej wielkości.
Z kolei do piłowania grubszych gałęzi i konarów idealnie nadaje się GARDENA Comfort piła kabłąkowa 530. Hartowany impulsowo, nierdzewny brzeszczot o długości 530 mm z drobno szlifowanym uzębieniem jest optymalnie dostosowany do piłowania zarówno świeżego, jak i suchego drewna. Wygodny uchwyt oraz możliwość trzymania piły także za kabłąk gwarantują pewne trzymanie i lekkie prowadzenie narzędzia. Ponadto wytrzymały, stalowy kabłąk jest odporny na korozję i ma kształt zabezpieczający przed przekręcaniem. Wymiana brzeszczotu jest bardzo prosta i nie wymaga użycia narzędzi. Wysoką jakość produktu potwierdza 25-letnia gwarancja producenta.
O czym jeszcze warto pamiętać podczas przygotowywania drewna na opał:
1. Ważne jest, by spalać suche drewno o wilgotności nie większej niż 15-20%. Wydłuża to czas między kolejnym załadunkiem drewna do kominka i sprawia, że jest to efektywny, oszczędny i wygodny sposób ogrzewania domu.
2. Pamiętaj, że twarde gatunki drewna z drzew liściastych, takich jak dąb, buk oraz jesion palą się dłużej od innych i dają więcej ciepła.
3. Drewno do kominka należy składować przez okres minimum roku. Najlepiej w miejscu suchym i zadaszonym, aby nie dopuścić do procesu gnicia drewna.
4. Porąbane drewno powinno mieć zapewnioną odpowiednią wentylację i przewiew. Dzięki właściwemu przechowywaniu drewna będziemy mogli w pełni wykorzystać jego wartość opałową.
5. Pamiętaj o własnym komforcie i bezpieczeństwie – używaj odpowiednich narzędzi, które znacznie ułatwią pracę, np. piły kabłąkowej 530 GARDENA lub siekiery rozłupującej 1600S marki GARDENA.