Kto z nas nie korzysta ze zmywaków kuchennych? Bez tych prostych przyborów nie moglibyśmy sobie poradzić z myciem naczyń, garnków, kubków oraz innych przedmiotów wykorzystywanych w kuchni i jadalni. Najczęściej kupujemy zmywaki, nie zastanawiając się dokładnie nad ich użytecznością i przeznaczeniem. To błąd, gdyż odpowiednio dobrany zmywak może pomóc nam szybciej i sprawniej uporać się z zabrudzonymi „garami”. Dotyczy to zwłaszcza kuchni w restauracjach, gdzie szybkie i sprawne zmywanie naczyń jest warunkiem funkcjonowania kuchni. Poniżej podpowiadamy – jakie rodzaje zmywaków warto wybrać, jeśli zależy ci na sprawnym zmywaniu.
Zmywaki kuchenne – o czym warto pamiętać?
Zmywaki kuchenne to elementy dość proste w użyciu. Wystarczy nasączyć je wodą oraz dodać odrobinę płynu do naczyń, a następnie zacisnąć je w dłoni. W ten sposób, do ich wnętrza dostanie woda wymieszana z detergentem, które będą sprawnie usuwać tłuszcz i zabrudzenia z naczyń. Większość dostępnych gąbek wykonanych jest z materiałów syntetycznych, a same gąbki są bardzo elastyczne. Dopasowują się nie tylko do kształtu dłoni, w której są trzymane, ale również powierzchni, którą za ich pomocą myjemy.
Zmywaki kuchenne można stosować zarówno do usuwania zabrudzeń mokrych i lepkich, jak i tych zaschniętych. Te ostatnie są oczywiście trudniejsze do usunięcia, dlatego – warto wówczas korzystać z chropowatej strony gąbki. Dzięki jej nieregularnej powierzchni oraz dość trwałej strukturze, gąbki mogą poradzić sobie nawet z najbardziej wymagającymi zabrudzeniami.
Kolor gąbki nie ma oczywiście wpływu na przebieg zmywania, a jedynie wartość estetyczną oraz w minimalnym stopniu praktyczną. Gąbki powinna po prostu odróżniać się od typowego otoczenia kuchennego, by łatwiej było je znaleźć – dlatego wykonywane są w intensywnych barwach.
Zmywaki kuchenne dobrej jakości – czyli jakie?
Zmywaki kuchenne powinny być przede wszystkim wytrzymałe. Warto wybierać te, które zostały wykonane z trwałych materiałów, a zwłaszcza – grubej warstwy fibry. Jest ona wykorzystywana do tworzenia chropowatej powierzchni gąbki. Im grubsza jest warstwa fibry i im wyższej jest klasy – tym łatwiej poradzimy sobie z usunięciem zabrudzeń.
Porowatość zmywaków ma duży wpływ na ich zdolność do usuwania tłustych zabrudzeń. Im większy poziom porowatości – tym więcej płynu z wodą zostanie spienionych wewnątrz gąbki. Warto o tym pamiętać i wybierać gąbki w wysokim stopniu porowate.
Dla bardziej wymagających działań polecamy wybierać zmywaki o działaniu antybakteryjnym – takie jak York Bacteria Stop. Jest to zmywak otoczony delikatną metalową siateczką z jonami srebra. Dzięki ich obecności, zmywak przeciwdziała rozmnażaniu się bakterii i innych niepożądanych drobnoustrojów. Wbrew pozorom, gąbki wykonane z tworzyw metalowych nie rysują powierzchni, a dzięki temu – nadają się idealnie do czyszczenia takich powierzchni jak teflon, szkło, emalia, ceramika oraz drewno.
Na koniec warto podkreślić, że większość dostępnych zmywaków prezentuje znormalizowane rozmiary. Typowa gąbka kuchenna ma rozmiar: 8,5 x 6,5 oraz około 2,5 cm grubości. Zmywaki większych rozmiarów to te o krawędziach: 11 x 7 oraz 5 cm grubości. Są to zmywaki dedykowane do większych obiektów – na przykład zmywania zbiorczych pojemników, bemarów grzewczych, dużych powierzchni w restauracjach.