Monolith

Trzy sposoby na blat kuchenny

W kuchni z blatu korzystamy najczęściej. Jest niczym taśma produkcyjna, na której szykowane są potrawy. Ma również duży wpływ na estetykę kuchni. A oto modne i praktyczne patenty na blat.

W kuchni spotykamy obecnie dwa skrajne podejścia do grubości blatu. Bardzo cienkie, wręcz niewidoczne oraz specjalnie pogrubione, masywne. Wszystkie powstają z tych samych materiałów, jak Lapitec, spieki kwarcowe, Corian, czy kamienie naturalne. Co ciekawe, obecnie najpopularniejsze są blaty z powierzchnią matową, a nawet chropowatą, przypominającą łupek lub skałę wulkaniczną.

Dyskretny
Cienki blat podkreśla nowoczesne wzornictwo kuchni. Dodaje jej lekkości i jednolitego wyrazu, szczególnie, gdy dobrany jest pod kolor frontów. W tym celu najlepiej sięgnąć po płyty wykonane z nowoczesnych materiałów. Wspomniany Lapitec, spieki kwarcowe i Corian, mogą mieć zaledwie 12 mm grubości, czyli są cieńsze od standardowych frontów kuchennych. A mimo to są bardzo wytrzymałe i samonośne – nie wymagają żadnego wzmocnienia od spodu. Z kolei jeśli decydujemy się na marmur lub granit, to warto pamiętać, że minimalna ich grubość to 2 cm. Innym patentem jest uzyskanie efektu cienkiego blatu poprzez zacięcie od spodu jego krawędzi pod kątem 45 stopni. Pozwala to ukryć jego grubość, poprzez wpuszczenie go częściowo do szafek. Ewentualnie, unieść go nieco ponad ich linię, co da efekt „lewitowania” i lekkości.

ZAJC Z1 Lapitec

Lapitec
Kuchnia marki ZAJC, blat z kamienia synteryzowanego Lapitec, 12 mm, w dotyku przypomina nieco porcelanę

Obecny
Popularne i modne jest również stosowanie blatu o zwiększonej grubości. Jest to niemal naturalnym wyborem w kuchniach tradycyjnych lub stylizowanych na retro. Ale pojawia się też w nowoczesnych zabudowach. W tym wypadku blat jest tak mocno zaakcentowany, że konkuruje z wykończeniem frontów. To swego rodzaju estetyczna gra płaszczyzn pionowych z poziomymi. W ten sposób rozwiązana kuchnia jest mocnym elementem aranżacji i wymaga dla siebie przestrzeni i oddechu. Masywne blaty powstają w wyniku sklejenia ze sobą kilku płyt naturalnego kamienia lub nowoczesnych odpowiedników – czyli znów wracamy do wspomnianego Lapitecu, spieków kwarcowych i Corianu. W ten sposób uzyskujemy blat o grubości 6-8 cm, w którego krawędzi obsadzimy gniazda elektryczne czy też pokrętła od płyty grzewczej.

ZAJC blat pogrubiony
Kuchnia marki ZAJC, blat ze sklejonych płyt z kompozytu kwarcowego, widoczne gniazda elektryczne obsadzone
w jego krawędzi. W blacie dodatkowe wysuwane gniazda
ZAJC ADBB
Kuchnia marki ZAJC w showroomie ADBB. Masywnym element blatu wykonany z drewna

Zintegrowany
Stosowane obecnie blaty, to często coś więcej niż idealnie płaska powierzchnia. Kuchnia staje się coraz bardziej wielofunkcyjna i ma to też wpływ na powierzchnie robocze.

Blat niezależnie od grubości powinien mieć jednolity charakter. Podkreśli to zlewozmywak z tego samego materiału. W przypadku kamienia naturalnego jednak jest to rozwiązanie trudne w pielęgnacji. Z blatem zintegrowany może zostać niewielki barek. Z kolei obniżona płaszczyzna posłuży jako sporej wielkości stół. W blacie ukryjemy dodatkowe gniazda elektryczne czy okap, które wysuwane są z powierzchni w razie konieczności. Ciekawym zabiegiem jest zamontowanie w powierzchni blatu dodatkowych schowków na przyprawy lub donic na zioła z odpływem i systemem nawadniania. Praktycznym patentem jest też rant okalający blat. Dzięki niemu nic przypadkowo nie spłynie lub nie stoczy się na podłogę

– komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka marki produkującej kuchnie.

ZAJC trawiony granit
Kuchnia marki ZAJC, blat z wytrawionego granitu. W jego środkowej części biegnie element z donicami na zioła oraz pojemnikami na przyprawy
ZAJC black
Kuchnia marki ZAJC z blatem wykonanym z matowego czarnego granitu
ZAJC Vogue
Kuchnia marki ZAJC w redakcji Vogue Polska z blatem wykonanym z kompozytu kwarcowego

www.zajc.pl

Napisz komentarz...