Świąteczny barszcz z majerankiem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 4 buraki
• 2 litry bulionu warzywnego
• 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
• 200 g uszek
• 1 jabłko
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Obierz i zetrzyj na tarce buraki, a następnie wymieszaj je z cukrem. Odstaw na 10 minut.
2. Przygotuj warzywny bulion. Wrzuć do niego rozgniecione ząbki czosnku, buraki oraz kawałki jabłka. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
3. Opakowanie Barszczu czerwonego Knorr połącz z wodą i wlej do przyrządzonej zupy z buraków.
4. Wszystko dopraw majerankiem i odstaw barszcz do momentu, aż smaki się ze sobą połączą. Przed podaniem odcedź świąteczny barszcz i serwuj w towarzystwie uszek.

Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
• kilka ugotowanych ziemniaków
• 1 cytryna
• 60 g suszonych śliwek
• 2 sztuki Goździków z Indonezji Knorr
• 1 łyżka miodu
• szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr do smaku
• 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Zagotuj litr wody. Następnie dodaj do niej goździki, śliwki i skórkę z cytryny. Gotuj wszystko około 5 minut.
3. Odcedź wywar, połącz go z łyżką miodu oraz mocno podgrzej. Śliwki pokrój w paski.
4. Zawartość opakowania Barszczu Czerwonego Knorr wsyp do wywaru i dodaj śliwki. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem.
5. Z ugotowanych ziemniaków wytnij kształt gwiazdki. W tym celu możesz posłużyć się foremką do pierników. Gwiazdkę połóż na górze zupy.
