Grudniowy, czas upływa pod znakiem przygotowywania pysznych, aromatycznych łakoci. Babeczki makowe z wiśniami w towarzystwie cynamonu i orzechów, to świetna opcja na pożywny deser do popołudniowej kawy w leniwe, świąteczne popołudnie.
Składniki (10 sztuk):
• 400 g maku mielonego BackMit
• 3 łyżki tartych orzechów laskowych lub włoskich BackMit
• 3 jajka
• ½ szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• ½ szklanki rozmrożonych owoców np. wiśni
Masa makowa:
• 400 g maku mielonego BackMit
• 50 g masła
• 50 g miodu
• 100 g cukru
• bakalie KRESTO (np. orzechy włoskie, rodzynki)
Wykonanie:
1. Przygotuj masę makową. 400 g maku wsyp do garnka, zalej gorącą wodą (lub mlekiem) delikatnie ponad poziom maku około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby odcedź.
2. W garnuszku roztop masło, miód oraz cukier. Dodaj pokrojone bakalie oraz mak i ponownie wymieszaj.
3. Do masy makowej dodaj zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon.
4. W naczyniu ubij jajka na pianę. Dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj masę makową i ponownie delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj.
5. Masę przełóż do foremek silikonowych lub papilotek.
6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka. Babeczki po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Powinny być wilgotne w środku.
7. Możesz je polać lukrem lub posypać wiórkami kokosowymi
Smacznego!