Wiśniak rumowy

Składniki:
– 1,5 kg wiśni bez pestek
– 1/2 l płynnego miodu
– 1 l rumu
– 1/4 l spirytusu
– 4 pestki z wiśni
– 1/2 laski wanilii
– 6 goździków
– 1/2 laski cynamonu

Do gąsiorka wkładamy 1,5 kg wiśni bez pestek i 1/2 l płynnego miodu. Gąsiorek zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie do ciemnego miejsca. Co dwa dni odwiedzamy nasz zastaw i mocno nim poruszamy. Po dwóch tygodniach dodajemy 1 l rumu, 1/4 l spirytusu, 4 pestki z wiśni, 1/2 laski wanilii, 6 goździków i 1/2 laski cynamonu. Odstawiamy gąsiorek na pół roku do ciemnego miejsca, pamiętając o tym by 2 razy w tygodniu nim potrząsnąć. Po 6 miesiącach nastaw rozlewamy do butelek, filtrując przez gazę lub bibułę.

Nalewka z wiśni reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Wspomaga pracę żołądka i jelit, dzięki czemu organizm szybciej i sprawniej pozbywa się różnego rodzaju toksyn. Wykazuje silne działanie antyutleniające. Wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów oraz paznokci, działa odprężająco i wzmacnia układ odpornościowy.

Czas przygotowania: 6 miesięcy
OPCJA: Po dwóch tygodniach można dodać również 3 krople (nie więcej) esencji migdałowej

Napisz komentarz...