20 przepisów na szybki obiad jednogarnkowy

20 przepisów na szybki obiad jednogarnkowy

Obiady jednogarnkowe to idealne rozwiązanie na szybkie, smaczne i sycące posiłki, które nie wymagają zbyt dużej ilości przygotowań i naczyń. Oto 20 przepisów na pyszne obiady jednogarnkowe, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie:

1. Gulasz wołowy z warzywami

Składniki: kawałki wołowiny, marchew, ziemniaki, cebula, czosnek, papryka, pomidory w puszce, bulion, przyprawy (tymianek, majeranek).
Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż mięso, dodaj pokrojone warzywa, przyprawy, bulion i gotuj, aż mięso będzie miękkie.

2. Kurczak z warzywami w jednym garnku

Składniki: udka kurczaka, ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, oliwa, zioła (rozmaryn, tymianek), sól i pieprz.
Przygotowanie: Kurczaka przypraw, ułóż w garnku z warzywami, dodaj oliwę i piecz przez 40-50 minut.

3. Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Składniki: mielone mięso, cebula, czosnek, bułka tarta, jajko, pomidory w puszce, przyprawy.
Przygotowanie: Uformuj kotlety, usmaż je, a następnie zalej sosem pomidorowym i gotuj przez 20-30 minut.

4. Zupa krem z dyni

Składniki: dynia, cebula, czosnek, bulion, śmietana, przyprawy (imbir, gałka muszkatołowa).
Przygotowanie: Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj dynię i bulion, gotuj do miękkości, zmiksuj na krem i dodaj śmietanę.

5. Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Składniki: ziemniaki, kiełbasa, cebula, czosnek, ser, przyprawy (majeranek, sól, pieprz).
Przygotowanie: Pokrój składniki, ułóż warstwami w naczyniu, posyp serem i piecz przez 30-40 minut.

6. Chili con carne

Składniki: mięso mielone (wołowe lub wieprzowe), cebula, czosnek, papryka, fasola czerwona, pomidory w puszce, chili, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso, fasolę, paprykę, pomidory i przyprawy, gotuj przez 30 minut.

7. Zupa minestrone

Składniki: marchew, cebula, seler naciowy, fasola, cukinia, pomidory w puszce, makaron, bulion.
Przygotowanie: Gotuj warzywa w bulionie, dodaj makaron i gotuj, aż będzie miękki.

8. Pieczeń rzymska w sosie pomidorowym

Składniki: mielone mięso, jajko, bułka tarta, cebula, czosnek, pomidory w puszce.
Przygotowanie: Uformuj pieczeń, usmaż, a następnie zalej sosem pomidorowym i gotuj przez 30 minut.

9. Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki: ryż, pierś z kurczaka, marchew, groszek, cebula, sos sojowy.
Przygotowanie: Podsmaż kurczaka i warzywa, dodaj ugotowany ryż, przypraw i smaż przez kilka minut.

10. Gulasz wieprzowy z papryką

Składniki: mięso wieprzowe, cebula, papryka, czosnek, pomidory, bulion, przyprawy (papryka słodka, tymianek).
Przygotowanie: Podsmaż mięso, dodaj warzywa i bulion, gotuj przez 40 minut.

11. Paella z owocami morza

Składniki: ryż, krewetki, małże, kalmary, papryka, cebula, pomidory, bulion.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę i paprykę, dodaj owoce morza, ryż i bulion, gotuj, aż ryż wchłonie płyn.

12. Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki: pierś z kurczaka, papryka, cebula, czosnek, tortille, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmaż kurczaka i warzywa, wypełnij tortille farszem i podawaj.

13. Frittata z warzywami

Składniki: jajka, ziemniaki, cebula, papryka, cukinia, ser.
Przygotowanie: Ubij jajka, wymieszaj z warzywami, wlej do formy i piecz przez 20 minut.

14. Zupa krem z brokułów

Składniki: brokuły, cebula, czosnek, bulion, śmietana, przyprawy (gałka muszkatołowa).
Przygotowanie: Gotuj brokuły z cebulą i czosnkiem w bulionie, zmiksuj na krem i dodaj śmietanę.

15. Zupa cebulowa

Składniki: cebula, bulion, białe wino, ser gruyère, bagietka.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę, zalej bulionem i winem, gotuj przez 30 minut, podawaj z tostami i serem.

16. Curry z kurczaka

Składniki: pierś z kurczaka, cebula, czosnek, imbir, curry, pomidory w puszce, mleczko kokosowe.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy, dodaj kurczaka, pomidory i mleczko kokosowe, gotuj przez 30 minut.

17. Bigos jednogarnkowy

Składniki: kapusta kiszona, mięso wieprzowe, kiełbasa, cebula, przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie).
Przygotowanie: Gotuj wszystkie składniki w jednym garnku przez 2 godziny, aż smaki się przegryzą.

18. Zupa jarzynowa

Składniki: marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, por, bulion.
Przygotowanie: Gotuj warzywa w bulionie przez 30 minut, dopraw solą i pieprzem.

19. Leczo z kiełbasą

Składniki: kiełbasa, papryka, cebula, pomidory, przyprawy (papryka, czosnek).
Przygotowanie: Podsmaż kiełbasę i cebulę, dodaj paprykę i pomidory, gotuj przez 20-30 minut.

20. Ryż z warzywami i kurczakiem

Składniki: pierś z kurczaka, ryż, marchew, groszek, cebula, czosnek, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmaż kurczaka i warzywa, dodaj ryż i bulion, gotuj, aż ryż będzie miękki.

Te przepisy na obiady jednogarnkowe to doskonały sposób na szybkie, smaczne posiłki, które nie wymagają dużego wysiłku. Możesz dostosować składniki do swoich upodobań i sezonowych produktów, aby zawsze cieszyć się pysznymi daniami.

Napisz komentarz...