Wybieramy drewniane blaty do kuchni

Wybieramy drewniane blaty do kuchni

Drewniane blaty wprowadzają do kuchni ciepły i przyjemny charakter, stanowiąc jej prawdziwą ozdobę. Aby jednak cieszyć się wyjątkowym wyglądem takich powierzchni przez długie lata, a także pozytywnie zaskoczyć się ich jakością i wytrzymałością na codzienne użytkowanie, należy zdecydować się na blaty produkowane z odpowiednich gatunków drewna.

Drewniane blaty można produkować z rozmaitych odmian surowca. Tym sposobem dają one bardzo dużą swobodę aranżacyjną, gdyż dostępne są w wielu opcjach kolorystycznych oraz o zróżnicowanych rysunkach. W związku z tym bez problemu można dopasować je do wnętrz klasycznych, rustykalnych czy też nowoczesnych. Ale oprócz aspektów wizualnych różnią się one między sobą także właściwościami użytkowymi, przez co w konsekwencji nie każdy drewniany blat tak samo dobrze nadaje się do kuchni. Dzięki starannej selekcji surowca oraz procesowi klejenia, blaty oferowane przez DLH spełniają najwyższe standardy jakości oraz z powodzeniem znoszą trudy codziennego użytkowania w miejscach tak narażonych na wilgoć, wahania temperatury, zabrudzenia i uszkodzenia, jak kuchnie.

Kuchnia z blatami bambusowymi
Kuchnia z blatami bambusowymi
Fot.: DLH

Na blaty tylko starannie selekcjonowane gatunki drewna
Drewniane blaty od lat cieszą się ogromną popularnością. Są naturalnie piękne, eleganckie i ponadczasowe. Wnoszą do kuchni ciepły i przyjemny charakter, a przy tym stanowią jej prawdziwą ozdobę. Powszechnie wiadomo jednak, że blaty można produkować z rozmaitych odmian surowca, które różnią się między sobą pod względem wizualnym i użytkowym, co oznacza, że nie każdy gatunek nadaje się tak samo dobrze do wykonania z niego blatów kuchennych. Najważniejsza okazuje się tutaj staranna selekcja drewna, zakładająca wybór wyłącznie najtrwalszych, bardzo wytrzymałych i stabilnych wymiarowo odmian surowca. Dzięki przestrzeganiu takich zasad, DLH pozostawia do dyspozycji klientów najwyższej jakości blaty produkowane z krajowych gatunków, takich jak: dąb, buk, jesion, brzoza, akacja parzona, czereśnia i jawor oraz egzotycznych: merbau, teak, akacja azjatycka, hevea, orzech, bambus i badi. Zarówno dzięki starannej selekcji, jak i technologii wykonania, która ogranicza naturalne naprężanie drewna, minimalizując ryzyko jego wypaczania i pękania, produkty ofertowane przez DLH spełniają najwyższe standardy jakości oraz wykazują wysoką wytrzymałość na codzienne użytkowanie: posiadają podwyższoną odporność na wilgoć, wahania temperatury, zabrudzenia i uszkodzenia. Szczególnie dobrym wyborem do kuchni będą blaty z drewna egzotycznego, które zawierają w sobie naturalne oleje oraz kwas krzemowy, dzięki którym są wysoce odporne na wilgoć. Wśród produktów krajowego pochodzenia, najlepsze właściwości użytkowe posiadają natomiast blaty dębowe. Aby drewniane blaty zyskały dodatkową odporność na wilgoć i codzienne użytkowanie, przed montażem powinny zostać odpowiednio zaimpregnowane. Do tego celu można wykorzystać olej lub lakier. Dzięki olejowaniu struktura drewna pozostaje wyczuwalna pod palcami, a blaty są odporniejsze na kontakt z wodą i wysokimi temperaturami, a także są łatwiejsze w miejscowej renowacji. Jeśli chodzi o lakiery, tworzą one na powierzchni blatu trwałą powłokę, która pomaga zabezpieczyć blat przed wnikaniem zanieczyszczeń oraz ingerencją wilgoci, a także sprawia, że powierzchnia robocza jest całkowicie plamoodporna.

Kuchnia z blatami z akacji azjatyckiej
Kuchnia z blatami z akacji azjatyckiej
Fot.: DLH

Drewno daje bardzo dużą swobodę aranżacyjną
Drewniane blaty DLH to bogactwo kolorów i wzorów. Wśród powierzchni z krajowych gatunków można zdecydować się na blaty dębowe w tradycyjnym wydaniu lub Antique, które posiadają nieregularny rysunek, zróżnicowaną fakturę i intrygujące wypełnienie rozstępów w drewnie ciemną masą; blaty bukowe, które wyróżniają się specyficzną różowo-żółtą kolorystyką oraz urozmaiconym rysunkiem; z jesionu w jasnym, naturalnym odcieniu; z akacji parzonej, które po zabiegu parzenia uzyskują ciemne wybarwienie; brzozowe, które posiadają żółto-brązową kolorystykę z satynowym połyskiem; z czereśni, które wpadają w róż czy tez z jaworu utrzymane w bardzo jasnym, naturalnym odcieniu lub w wersji bielonej. Wśród powierzchni roboczych produkowanych z egzotycznych odmian surowca znajdują się z kolei blaty merbau w czerwono-brązowym wybarwieniu ze złocistym połyskiem; teak w miodowo-brązowym kolorze oraz o dynamicznym układzie słojów; blaty z akacji azjatyckiej, które wyróżniają się jasnobrązowym odcieniem z ciemniejszymi porami; hevea w biało-kremowym wybarwieniu z regularnym usłojeniem oraz delikatnymi, ciemniejszymi smugami; blaty bambusowe w bursztynowym wybarwieniu, które pozbawione są słojów; z orzecha, których kolorystyka przechodzi od jasnego do czekoladowo-brunatnego brązu z czarnymi pasmami, a także badi w pięknym, złoto-pomarańczowym odcieniu. Drewniane blaty DLH dostępne są w dwóch klasach: AB i BC. Blaty klasy AB wyróżniają się naturalną kolorystyką oraz delikatnym rysunkiem z dopuszczalnymi sękami, natomiast klasy BC posiadają widoczne przebarwienia oraz dynamiczny rysunek bogaty w sęki. Produkty dostępne są w różnych grubościach: 19mm, 27mm, 30mm, 38mm i 40mm. Tak duży wybór kolorystyczny, wzorniczy i wymiarowy daje użytkownikom bardzo dużą swobodę podczas aranżacji kuchni zarówno, jeśli chodzi o jej styl, jak i wielkość czy charakter.

Blat kuchenny hevea
Blat kuchenny hevea
Fot.: DLH

www.dlh.pl

Napisz komentarz...