Nalewka z kwiatów lilaka białego

Nalewka z kwiatów lilaka białego

Składniki:
– kwiaty lub pączki lilaka białego (mocno rozwinięte i nie powinny mieć oznak więdnięcia) – 2 szklanki
– wódka – 500 ml.
– 2 szklanki wody
– 2 szklanki miodu

Kwiaty lilaka wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 10 dni. Po tym czasie zlewamy nalew do oddzielnych słoi. Z ciepłej wody i miodu robimy syrop, którym po wystudzeniu zalewamy ponownie kwiaty lilaka. Po kolejnych 10 dniach zlewamy syrop, łączymy go z nalewem i odstawiamy na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Nalewka z lilaka białego już po pierwszym stosowaniu hamuje rozwój artrozy, artrytu lub reumatyzmu, a pełna kuracja trwająca od 5 do 6 miesięcy gwarantuje pozytywny wynik i kilka miesięcy bez nawrotów choroby.

Czas przygotowania: 3 miesiące
OPCJA: Do kwiatów lilaka białego można dodać 2-3 plastry cytryny lub limonki

Napisz komentarz...