Trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek gospodarstwo domowe bez patelni. Dzięki niej można bardzo szybko przygotować większość potraw, a różnorodność w ich wyborze pozwoli nam gotować wygodnie i zdrowo.
Rodzaje patelni.
Kupując patelnie, warto zadać sobie przede wszystkim pytanie: jakiego rodzaju dania będziemy chcieli przygotowywać? Kotlety, naleśniki, grillowane mięso, a może całe dania? Odpowiedź na to pytanie pozwoli zdecydować się na wybór konkretnego kształtu, wielkości i powłoki, którą posiadają.
Idealne patelnie nie tylko ułatwiają gotowanie, powinny być również łatwe w czyszczeniu i bezpieczne dla zdrowia.
Rodzaje powłok
• Patelnie teflonowe goszczą niemal w każdym domu. Można w nich smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki teflonowej powłoce są to patelnie nieprzywierające, idealne do naleśników, jaj, czy placków. Warto jednak zaopatrzyć się w specjalne przybory kuchenne, ponieważ bardzo łatwo taką powłokę zarysować (sprawdź oferty patelni nieprzywierających na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-nieprzywierajace-1141.html).
• Patelnie ceramiczne z kolei, cechują się wysoką odpornością na temperaturę, potrawy w nich dłużej zatrzymują ciepło. Są przyjazne dla środowiska i łatwe w czyszczeniu.
• Patelnie żeliwne – ich niewątpliwą zaletą jest trwałość. W związku z tym, że są bezpowłokowe, nie są narażone na zarysowania. Nie cieszą się jednak dużą popularnością ze względu na to, że są ciężkie i dużo droższe, niż teflonowe.
• Patelnie tytanowe to bardzo trwałe, nieprzywierające patelnie, bezpieczne dla zdrowia i odporne na zniszczenia. Jako jedne z niewielu nadają się do mycia w zmywarce.
Rodzaje patelni
Oprócz tradycyjnych patelni, dużym udogodnieniem są specjalne patelnie dla wygody przy przygotowaniu niektórych potraw.
• Grillowe – miłośnicy grilla z pewnością docenią zalety tego rodzaju patelni, dzięki którym z łatwością przygotujemy przeróżne mięsa.
• Patelnie do jajek – dzięki specjalnym wgłębieniom usmażymy idealne jajka sadzone.
• Patelnie do naleśników – ułatwiające swobodne przewracanie naleśnika lub obustronne smażenie.
• Patelnie wok – mające wyprofilowane dno, przeznaczone głównie do przygotowywania dań jednogarnkowych z ryżem, warzywami i mięsem.
Producenci patelni wychodzą naprzeciw naszym oczekiwaniom. Dzięki różnym udogodnieniom, patelnia staje się prawdziwą królową wśród naczyń do przyrządzania potraw. Bez względu na to, jaki rodzaj wybierzemy, z pewnością gotowanie stanie się dużo przyjemniejszą czynnością i pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Sprawdź i porównaj patelnie na stronie https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-222.html