Kupno domu czy mieszkania jest zwykle przełomowym wydarzeniem. Krok ten wiąże się często z rozpoczęciem kolejnego etapu w życiu. Warto zatem zadbać, aby nasze nowe miejsce było jak najbardziej komfortowe, estetyczne i przemyślane, by chciało się wracać do niego po ciężkim dniu pracy. Istotny jest każdy pokój, jednak szczególną uwagę warto poświęcić pomieszczeniu zwanemu często „sercem domu”, czyli kuchni. Tam gotujemy, spędzamy czas z rodziną, jedząc posiłki, raczymy się poranną kawą. Dlaczego nie zadbać o podniesienie jakości pomieszczenia? Jednym ze sposobów, oprócz zakupu wymarzonych mebli, może być wyposażenie kuchni w granitowe blaty kuchenne.
Dlaczego akurat granit? Charakterystyka materiału
Granit należy do skał magmowych, co oznacza, że kamień ten powstaje podczas stygnięcia magmy wulkanicznej. Odbywa się to w temperaturze 1400 stopni Celsjusza. Tu dochodzimy do pierwszej właściwości blatów granitowych – są odporne na wysokie temperatury. Nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić na takim blacie gorące naczynie wyjęte wprost z piekarnika. Nie trzeba stosować przy tym żadnych specjalnych podkładek, co zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni. Czy któryś ze standardowych blatów kuchennych z MDF sprostałby takiemu wyzwaniu? Raczej nie. Poza tym granit jest kamieniem o bardzo gęstej strukturze, dzięki czemu charakteryzuje się niską nasiąkliwością. Nie nasiąknie i nie napuchnie, jak to się może zdarzyć w przypadku płyt wiórowych. Wystarczy wytrzeć rozlany płyn gąbką lub ściereczką i powierzchnia znów będzie idealnie sucha. Obowiązkowo należy też wspomnieć o jeszcze jednej zalecie granitu, którą jest odporność na zarysowania. Twarda powierzchnia blatu granitowego charakteryzuje się niską ścieralnością, co oznacza, że niełatwo będzie go uszkodzić, a wszelkie zaschnięte plamy można bez obaw usuwać drapakiem.
Blaty kuchenne z granitu – względy estetyczne
Oczywiście każdy dom i mieszkanie mają swój indywidualny charakter. Urządzając pomieszczenie, pragniemy, by jak najlepiej spełniało swoją funkcję, ale i chcemy, by przyjemnie się w nim przebywało. By cieszyło oko zarówno domowników, jak i zaproszonych gości. Kwestia wyboru blatu kuchennego również jest tu nie bez znaczenia. Dlatego właśnie producenci blatów granitowych dokładają wszelkich starań, by spełnić oczekiwania klientów. Na rynku dostępnych jest wiele wzorów i kolorów granitu, dzięki czemu nawet najbardziej wymagające osoby będą w stanie znaleźć odpowiedni dla siebie wariant, który doskonale zaprezentuje się w kuchennej aranżacji. Jednak przy zakupie należy brać pod uwagę nie tylko kolor. Warto wiedzieć, że na przykład czarny polerowany granit będzie nieco trudniejszy w utrzymaniu w czystości niż kamień matowy, na którym niemal nie widać zabrudzeń ani rys. Z kolei blat z białego polerowanego granitu będzie wręcz idealnym wyborem do kuchni, ponieważ zadbanie o jego czystość jest niezmiernie łatwe. Jeśli jednak klient będzie miał trudność z podjęciem decyzji, z pewnością kamieniarz pomoże mu w dokonaniu odpowiedniego wyboru.
Jak dbać o blaty granitowe?
Wiadomo już, że blaty kuchenne z granitu mają wiele zalet. Niektórzy mogą się jednak zastanawiać, czy takiej powierzchni należy się jakieś specjalne traktowanie. Nie ma powodów do zmartwień. Kamień nie wymaga czasochłonnej pielęgnacji. Granit to wytrzymały materiał i na co dzień wystarczy tylko przetrzeć go wilgotną szmatką. Jednak, by blat kuchenny mógł nam służyć przez długie lata, raz na jakiś czas należy go zaimpregnować, używając specjalnego preparatu. Częstotliwość impregnacji jest różna w zależności od rodzaju kamienia. Blat z matowego granitu zabezpiecza się impregnatem zazwyczaj raz na 5 lat. Natomiast blaty kuchenne z polerowanego czarnego granitu wymagają nieco częstszej uwagi. Dzięki temu będą mogły służyć dłużej, a ich powierzchnia nadal będzie zachwycać.
Jaka jest cena blatu granitowego?
Cena blatu zależy od kilku czynników. Pierwszym z nich jest rodzaj kamienia. Najtańszy granit to ten z Polski i Chin. Nie należy się jednak kierować stereotypami typu „chińskie znaczy gorsze”. Wszak chodzi tu o kamień, który wszędzie prezentuje podobną jakość. Drugim czynnikiem wpływającym na cenę kamienia jest jego klasa, czyli mówiąc w skrócie –wygląd i jakość płyty. Duże znaczenie ma również sam projekt. Jeśli z płyty grafitu, z którego będzie zbudowany nasz blat, będzie dużo odpadów, koszt może być wyższy. Dlatego warto omówić projekt z kamieniarzem – dzięki sugestiom specjalisty możemy sporo zaoszczędzić. Kolejnym aspektem wpływającym na cenę blatu kuchennego jest sam jego wygląd. Nie bez znaczenia są liczba i rodzaj otworów, które trzeba będzie wywiercić w powierzchni. Inaczej będzie wyglądał otwór pod montaż płyty grzewczej, a inaczej taki, w którym zainstalowany zostanie zlew (na przykład otwór pod zlew montowany od dołu będzie droższy od takiego, w którym montuje się tradycyjny zlewozmywak). Kolejny aspekt, od którego zależeć będzie, ile wyniesie nas blat granitowy, to sam montaż blatu. Wynieść on może od tysiąca do nawet 3 tysięcy złotych. Cena uzależniona jest od projektu, formatu kamienia, skomplikowania oraz samego miejsca montażu. A ile kosztuje sam granit? Jego ceny wahają się od 400 zł do 1500 zł, jednak niektóre rodzaje kamienia mogą kosztować nawet do 4000 zł za metr kwadratowy. Cena naszego wymarzonego blatu uzależniona jest więc od wielu czynników.
Blat granitowy – podsumowanie
Do głównych cech blatów kuchennych z granitu należy zdecydowanie ich odporność, trwałość, łatwość w utrzymaniu czystości oraz surowe piękno. Liczne zalety świadczą o tym, że kamienny blat kuchenny to dobra i przemyślana inwestycja, która posłuży przez długie lata.
Artykuł powstał przy współpracy z zakładem kamieniarskim Fabryka Kamienia KMX https://schody-granitowe-kmx.pl/