Wino z suszonych owoców jest alternatywą dla tradycyjnego wina. To idealny pomysł na zimę, czyli czas poza sezonem na świeże owoce. Wino z winogron to rzecz jasna klasyka gatunku i najczęściej używa się ich do zrobienia trunku. Ale wino można zrobić z różnych owoców, które są w ogrodzie.
Wino owocowe – informacje
Wino z owoców to napój wytwarzany poprzez użycie innych owoców niż winogrona. Do wyboru wina używane są takie owoce jak jabłka, śliwki, maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki, porzeczki, dziki bez. Wina owocowe uznawane są za przetwory owocowe. Owoce suszone także są bardzo zdrowe i mają specyficzny smak i aromat, dzięki któremu wino z nich smakuje idealnie. Jak zrobić takie wino?
Jak zrobić wino z suszonych owoców?
Przygotowanie wina z suszonych owoców jest bardzo proste. Potrzebne są oprócz owoców drożdże winne, cukier, woda, pożywka i kwas cytrynowy lub sok z cytryny. Owoce należy najpierw wyparzyć wrzątkiem w celu usunięcia zanieczyszczeń i konserwantów stosowanych dla zwiększenia ich trwałości. Następnie trzeba je pokroić i włożyć do balonu z rurką fermentacyjną. Po tym ponownie zalewamy je wrzątkiem i studzimy, a po wystudzeniu dodajemy drożdże i pożywkę. Następnie po 2-3 dobach odcedzamy i dodajemy cukier i dolewamy wodę. Tak przygotowane wino może już fermentować i się klarować.
Z jakich owoców można zrobić wino?
W sklepach znajdziemy ogromny wybór suszonych owoców i każde z nich nadają się na wino. Najtańsze będą daktyle i rodzynki. Jednak bardzo popularne jest też wino z suszonych śliwek, żurawiny czy moreli. Bardzo ciekawym wyborem jest wino z suszonego głogu lub wino z suszonych owoców dzikiej róży. Dobrze udaje się również wino z suszonych bananów. Każde wino ma swój charakterystyczny smak i aromat i jest na swój sposób oryginalne.
O czym pamiętać robiąc wino z suszonych owoców?
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, żeby naprawdę dokładnie wyparzyć owoce, gdyż złe wyparzenie może spowodować, że się niestety zepsują. Szczególnie te kupowane na wagę wymagają dokładnego wyparzenia. Pamiętać trzeba też o tym, że sprzęt do robienia wina (balon z rurką fermentacyjną) musi być sterylnie czysty. Wszelkie zanieczyszczenia, jakie znajdą się w balonie, mogą spowodować nie tyle zepsucie się owoców, ile popsucie walorów smakowych i zapachowych wina.
Wino z suszonych owoców może być w smaku nieco mdłe. Jeśli taki smak komuś nie odpowiada, można podkwasić je, dodając kwas cytrynowy lub sok z cytryny w ilości zależnej oczywiście od naszych upodobań. Wino owocowe z suszu nie jest trudne do zrobienia i wiele nie trzeba, by cieszyć się smakiem pysznego trunku nawet zimą.