Tydzień Kuchni Tureckiej

Odbywający się w dniach 21-27 maja Tydzień Kuchni Tureckiej to obchodzone na całym świecie święto tureckiej gastronomii, która została ukształtowana na przestrzeni dziejów przez wiele cywilizacji i czerpie ze sprzyjających warunków geograficznych oraz bogatej historii. Podczas tegorocznej, drugiej już edycji Tygodnia Kuchni Tureckiej uwaga zostanie zwrócona na kuchnię z regionu Hatay, „26 Gastronomicznego Miasta Świata” należącego do Sieci Miast Kreatywnych UNESCO. Podkreślone zostaną też bezodpadowe praktyki gotowania obecne w tureckiej kulturze kulinarnej.

Tydzień Kuchni Tureckiej jest koordynowany przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Türkiye (Turcji). W tym czasie placówki dyplomatyczne tego państwa na całym świecie będą prowadzić różnego rodzaju aktywności i działania w mediach społecznościowych w celu promocji charakterystycznych smaków kuchni Hatay.

Wielowiekowe, zrównoważone, bezodpadowe, zdrowe i ponadczasowe tradycje kuchni tureckiej

Osoby biorące udział w wydarzeniach odbywających się podczas Tygodnia Kuchni Tureckiej przygotują potrawy typowe dla regionu Hatay przy użyciu lokalnych składników i tradycyjnych technik gotowania, odkrywając wielowiekową, opartą na zasadach zrównoważonego rozwoju, turecką tradycję kulinarną. Jednocześnie zapoznają się z bogatą różnorodnością biologiczną kuchni tego państwa oraz jej niezwykłą zdolnością do dostosowania się do różnych trendów żywieniowych. Podczas warsztatów biorące w nich udział osoby będą miały okazję poznać tajniki tureckich potraw przyrządzanych w duchu zrównoważonego rozwoju i nie generowania odpadów. Zdrowe i ponadczasowe receptury, połączą uczestników wokół tureckich rytuałów jedzenia i picia, którym towarzyszy poczucie jedności i wspólnoty oraz dziedzictwa kulturowego. W trakcie kursu będzie można też spróbować tureckiej kawy i herbaty oraz skosztować lokalnego przysmaku „lokum”, żeby jeszcze lepiej poznać różne aspekty kuchni tureckiej.

Kuchnia Hatay łącząca cywilizacje

Menu tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Tureckiej na całym świecie zawiera niezwykłe dania kuchni Hatay. To tureckie miasto należące do Sieci Miast Kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii wyróżnia się swoimi charakterystycznymi daniami. Kuchnia Hatay łączy w sobie wysokiej jakości oliwę z oliwek i zboża, rośliny strączkowe, warzywa, owoce oraz zioła i przyprawy uprawiane na żyznych glebach zdominowanych przez klimat śródziemnomorski.

Dziedzictwo kulinarne miasta, na które wpływ miały różne cywilizacje, przebywające tam na przestrzeni dziejów, zachwyca wyjątkowymi śniadaniami i setkami innych potraw. Menu z Hatay, które zostanie przygotowane w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, obejmuje „biberli ekmek” (placek z pastą z czerwonej papryki), „sałatkę z oliwek”, „humus”, „kısır” (delikatną sałatkę z kaszy bulgur), „tepsi kebabı” (kebap pieczony w piecu) i „kunefe” (deser kadayıf z serem).

Więcej informacji: https://turkishcuisineweek.com/homepage

Napisz komentarz...